Wednesday, 11 September 2013

In doubt

Salam..

ya.. masih penuh keraguan.. haha.. lepas habis kerja jam 4.15 pm waktu Thailand, pet bergerak keluar dari R&D Center.. setelah penat merenung slide-slide, bermain lactophenol, mengadjust microscope, merenung bertimbun-timbun buku fungus dan seangkatan dengannya.. *susah jadi intern bahagian ni* maka, pet berjalan dengan semangat waja untuk ke Museum Department.. tunggu P'Korn dan P'O datang ambil.. kira dalam keadaan hujan gerimis mengundang..

sebahagian buku.. banyak lagi sebenarnya

sedang berjalan tanpa membuka payung, tiba-tiba entah macam mana.. sakit tu datang.. sakit paha la.. grr.. terus tak dapat jalan dengan baik.. serius sakit.. nak cakap tergelincir, amat jauh sekali.. apatah lagi terjatuh sebentar tadi.. hmm.. maka baliklah pet ke rumah.. sampai rumah sibuk buat rutin harian.. siap semua pet terfikir.. macam mana proses buang plat besi dalam paha pet.. 

oh ya.. pet ada merancang untuk buang besi tersebut tahun hadapan.. InsyAllah.. sebab pet tunggu waktu pet habis belajar.. sebenarnya ada besi ni sangat mencabar.. terutama tiap kali nak lalu imbasan kat airport.. grr.. kalau kat Malaysia senang nak cakap "cik, paha saya ada besi".. habis dah airport Thailand, paham pula nak cakap gitu.. huhu.. pet tak suka disentuh di airport.. stress je pet..

jadi lepas solat maghrib tadi, pet pun mula mengoogle tentang benda-benda berkaitan dengannya.. pet tertarik dengan 2 entry dari blog tersebut.. berkenaan besi di airport dan keperluan membuang besi.. memang tak dinafikan, besi ni agak mencabar.. haha.. malas nak cakap menganggu.. haha.. tiap kali lalu, memang akan berbunyi.. terutama bila pet perlu lalu imbasan tu setahun mungkin 8 kali.. setahun 2 semester.. 1 semester 4 kali naik flight.. haha..

jadi konklusi dari entry pertama tu berkenaan besi di airport tu.. katanya boleh dapatkan memo or surat dari Dr.. ok.. rasanya nak minta kot.. pet agak rimas lalu mesin tu.. jujur pet cakap.. pet rimas ya amat.. terutama waktu di Bangkok nak ke Chiang Mai.. dah la kena asingkan, kena tu, kena ni.. serius pet stress je masa tu.. nanti nak balik, kena lagi tahan di Bangkok.. huhu.. 

konklusi untuk entry keperluan membuang besi pula.. pet pun tak pasti apa konklusinya.. cuma yang pet berjaya paham dalam entry tersebut, tidak digalakkan.. entah la.. time pet sembang dengan staff fisioterapi, beliau cakap mudah dan galakkan buang.. sebab masih muda.. beliau cakap lagi Dr. akan buat 3 tebukan untuk tarik plat besi dari paha pet.. ok.. keraguan sudah bermula.. haha.. Dr. pula cakap selepas 2 tahun boleh buang.. Dr. cakap majoriti yang muda memang akan buang.. 

bagi pet pula.. pet kadang-kadang rasa besi ni yang sakitkan pet.. tu pun pet tak pasti la.. haha.. entah la.. pet rasa sakit bila ada besi.. sebab dia hanya serang atas paha dan bawah paha.. tak ada pula dia serang tengah paha yang patah tu.. atau mungkin pet sendiri dah tak tau beza.. haha.. entah la.. pet dah makin konpius.. yang pet fikir, macam mana nak berdepan di airport Bangkok 4 Januari nanti.. kena tahan, asingkan.. check itu, ini.. pegang itu ini.. hmm..

ok la.. sekian..

rujukan : Orthopedik Blog

2 comments:

Hanih Borhan said...

Err, sebab apa ada besi tu kat situ? Lepas accident ye?

Ayah pun ada kena letak besi kat tulang clavicle, mmg tak selesa katanya, esp nak gerak2 & kalau sejuk2... Hu3...

E'in said...

ade besi? ngilunyeeeeee