Wednesday, 25 September 2013

Cerita 25 September 2013

Salam..

kadang-kadang rasa blur nak create topic entry.. haha.. jadi letak topik macam tu.. haha.. biar mudah untuk mencampur adukkan entry.. haha..

jadi.. sepanjang hari ni, pet buat DNA Plant Extraction untuk 6 sample fungus.. kira kami bekerja 4 orang.. pet dan 2 kawan termasuk seorang staff.. tak lain tak bukan.. si May.. haha.. macam-macam jadi sepanjang hari ni.. pet tak dapat keluarkan botol dari tong liquid nitrogen la.. kawan pet tertumpah sample ada Buffer PL atas meja.. jam automatik tak berfungsi dengan baik.. result bawah suggestion Amino Acid concentration.. bla bla bla..


tu tak kira May menari dalam lab lagi.. haha.. siap bertango dengan kawan pet seorang lagi.. haha.. tambah pula dia staff yang muda.. ada degree.. kira pegawai la kan kalau kat tempat kita.. baru 22 tahun dah pegawai.. pet ni apa pun tak ada lagi.. belajar pun tak habis lagi.. muahaha.. :D 

May ni macam budak-budak.. pegawai mudakan.. haha.. kami pula seronok layan kerenah dia.. terutama pet la.. haha.. pet layan je dia.. ikut je dia.. haha.. pet ni tempat kena cubit, ketuk-ketuk, calit mencalit dan semuanya la dengan dia.. haha.. ikut suka dia la nak buat apa dengan pet.. tu tak kira dia usik pet time buat kerja.. haha.. May ni memang kelakar kot pet rasa... haha..

dalam masa yang sama, dia baik hati.. balik dari lunch, dia belikan kami kuih lapis makan sama-sama dalam lab.. sama-sama makan dengan fungus.. haha.. dah la banyak sample Fusarium spp. dan penyakit-penyakit lain.. haha.. tu tak kira lagi planning dia untuk minggu depan dan kedepan.. nak tengok wayang.. nak mandi air panas dan macam-macam.. tu tak masuk plan Duck lagi tu.. Duck lagi slumber.. depan orang ramai cakap pet awek dia.. haha.. pet pun layan je la.. adik-adik katakan.. haha..

May dan Duck ni 2 karekter berbeza.. walaupun sebaya.. Duck lebih kepada study.. nanti dia mesej cakap nak pergi library, nak buat homework.. kemain rajin orang yang buat master ni.. haha.. berbeza dengan May.. May mungkin sebab dah kerja.. life dia agak berbeza..

tapi jujur la pet katakan, pet happy kenal mana-mana staff or kawan di Thailand.. sebab dapat belajar macam-macam.. dalam masa yang sama, nampak keikhlasan dalam berkawan diorang.. time nak tolong, memang tolong sebetul-betulnya.. haha.. 

ok la.. sambung layan movie.. Curse of Chucky :)

1 comment:

Musafir Melayu said...

hahaha, menari dalam lab, that's rare. :D