Saturday, 12 July 2014

Ramadhan 14

Salam..

hari minggu di dalam lab.. macam biasa.. pet di dalam lab mikrobiologi or familiar dengan nama parasitologi juga.. plan awal nak masuk jam 8 am.. tapi pet punyalah malas nak gerak pagi tadi.. jadi 9 am juga pet gerak ke lab dalam keadaan hujan.. ikutkan hati nak tunggu sampai hujan gerimis tapi takut tak sempat habiskan kerja.. banyak kerja nak buat jadi memang kena cepat la.. time is running.. 

masuk je lab.. perkara pertama sekali pet buat adalah run puification untuk T20 dan T25.. sambil purify sambil buat gel.. load je sample dalam gel, terus pet run DNA extraction untuk T20 dan T25.. sambil run, sambil check band bawah UV light.. then siap extraction, terus buat 50 uL PCR product.. sambil siapkan result purification.. kerja pet kena continues.. tak boleh berhenti.. kalau tak, tak siap kerja.. esok hari terakhir.. jadi pet kena kejar semua benda.. sekarang tunggu PCR siap untuk run gel.. if ada band, terus proceed purification sekali lagi dan run gel.. purified pagi tadi ada 1 sample sangkut.. T20.. jadi pet harap kali ni jadi.. so esok pet tak perlu masuk lab kalau semua siap seperti yang dirancang.. InsyAllah..

Lysing matrix - DNA extraction
kit untuk extraction dan purification
PCR machine

walaupun pet mungkin tak masuk lab, tapi pet tetap kena cari packaging untuk sample tu.. haha.. cuma bezanya kerja pet di luar lab.. nak cari packaging.. siapkan full result purification serta start isi online form dalam 1st BASE.. kalau esok pet kena masuk lab, memang habis lab terus kena keluar cari packaging.. sampai satu tahap, pet harap sehari bukan 24 jam.. pet harap dalam sehari ada 48 jam ke.. haha.. dan waktu siang tu kena lama.. banyak urusan nak buat.. 

Isnin ni baru pet sedar.. pet banyak sangat urusan nak buat.. pet tengah susun jadual supaya tak bertindan dengan mana-mana kerja.. 10.00 am - 12.00 pm, pet terlibat dengan SCL bersama lecturer pet.. 12.00 pm - 2.00 pm, pet kena pergi pejabat pos untuk pos sample.. dalam masa yang sama pet kena pergi Imigresen untuk extend cop berada di Sarawak.. expired 15 July dan pet balik 19 July.. dalam jam 2.30 pm pet nak jumpa supervisor pet.. untuk discuss berkenaan sample yang pet dah send.. buat masa ni, 3 benda ni yang perlu pet selesaikan sepanjang hari Isnin.. haish.. berdebar.. 

ok.. sample dalam mesin PCR dah nak siap.. kena prepare dye untuk load gel.. till we meet again :)

No comments: