Thursday, 12 December 2013

Sekitar week 20

Salam..

akhirnya dapat juga pet update blog lepas beberapa hari pet sibuk.. haha.. tak sibuk pun sebenarnya tapi hari selasa hari tu, busy dengan benda lain sampai malas nak update blog.. haha.. maklum la public holiday di Thailand.. jadi habiskan masa untuk diri sendiri.. oh.. time tu juga pet habiskan 3 jam lebih video call melalui skype dengan kawan pet di Canada :D

entah apa motif pet nak bagitahu XD

then semalam, pet terlalu penat bekerja di nursery dengan tangan pet injure.. jari hujung pet sakit yang teramat sangat.. bekas eksiden kan.. patah lagi.. tapi semalam sangat-sangat sakit.. menitik-nitik air mata pet.. haha.. pet bandage tangan pun still sakit.. sampai hari ni.. cuma bezanya hari ni tak sesakit semalam.. kalau sakit macam semalam, nak gerakkan pun tak dapat.. ni kira ok sikit la.. cuma pet tak boleh nak genggamkan tangan pet dan angkat benda berat.. sebab sakit dia memang tak mampu nak cakap XD

pet golek pasu ni la sampai tangan kanan pet injured :D
pokok ni kena tanam dalam pasu besar
letak coco peat, baja, pokok, coco peat dan mampatkan..
ketua unit ni belanja minum air.. sebab kerja kitorang dari pagi sampai balik.. penat!

then hari ni.. masih bekerja kuat seperti semalam.. biarlah gambar dengan description ceritakan semuanya :D

semalam dah habiskan pokok ni.. jadi hari ni tukar pasu kecil ke sederhana
coco peat, baja, pokok, coco peat dan mampatkan..
finally.. 78 pasu sederhana ditukarkan..
after kerja atas, sambung tanam pokok guna coco peat yang sudah direndam
tanam pokok ni :D coco peat, baja, pokok, coco peat dan mampatkan
ni pokok lain pula.. sama juga step :D
ni kerja after lunch.. keluarkan pokok dari botol tissue culture
proses cuci hingga buang semua agar *Jewel Orchid*
dry kan dia.. kata staff, esok tanam.. haha
ni la rupanya dalam botol tissue culture :D

sekian!

ni aktiviti pet time petang-petang.. bagi makan anjing guna makanan kucing.. tu je yang ada.. huhu

1 comment:

Penyuluh Perikanan said...

wah postingan yang sangat berguna
banyak belajar sama opet
thank you my friend