Thursday, 21 March 2013

3rd Analysis

Salam..

rasa macam dah lama tak update.. haha.. sibuk sangat.. walaupun sekarang adalah week ke 5.. tapi sibuknya macam week ke 10.. haha.. masa berjalan sangat pantas.. pejam celik, dah week ke 5.. week ke 14 dah hantar full thesis.. haha.. pening kepala.. haha..

hari ni hari analisis field.. macam biasa, sebelum jam 8 pagi pet dah ada dalam lab.. preparation untuk analisis  72 sampel tanah.. hujan pula tu.. lebat lagi.. sampai unit hortikultur, basah pet.. sampling saja dah 2 jam.. lepas tu balik lab.. mula la timbang tanah.. letak sterile distilled water dah 2 jam.. shaking dah makan masa sejam.. start dilution dah jam 3 petang.. penat pet..

dalam ni ada ulat kaler pink :) 
setiap kali analisis, memang akan sakit.. sebab rentetan masa.. time timbang, letak sterile distilled water memang berdiri dan berjalan tak henti.. dari penimbang ke laminar flow dan ke shaking orbital lab lain.. bukan sikit.. 72 conical flask 250 ml.. lepas tu set up laminar flow dengan 216 falcon tube 10 ml dan 72 RBA for spread the dilution and incubate in room temperature..

ni semua sampel pet :) dalam laminar flow kat belakang.. sebelum pindah ke depan :)
dalam masa yang sama, kena siapkan distilled water 2000 ml untuk autoclave semula.. semua kena siapkan on time.. kemas lagi.. bayangkan nak basuh semua benda tu.. haha.. jam dah 6.30 petang.. hanya mampu siapkan 48 sampel.. 24 sampel lagi run esok.. semua gara-gara, cerita seram.. haih.. tu pun punya takut nak balik tadi.. even kawan pet datang teman pet kejap..

lepas kes gangguan tersebut, pet dah tak berani nak stay dalam lab macam dulu.. tambah-tambah lepas pet dan kawan mengalami kejadian tersebut, ada lagi beberapa orang juga diganggu dengan cara lain.. sempat la berbual dengan senior..

senior : pet.. banyak lagi?

pet : aah akak.. tapi saya balik awal.. paling lewat pun 6 petang.. *tapi sebenarnya balik jam 6.30*

senior : kenapa?

pet : takut la akak.. kitorang dah kena ganggu..

senior : this lab?

pet : tak.. lab atas.. depan bilik **** akak ingat tak, saya mesej akak tanya akak masuk lab tak malam tu?

senior : yea..

pet : time tula.. *sambil cerita kejadian tu dengan penuh perasaan* haha..

senior : saya tak pernah tahu lab tu macam tu.. saya tahu lab **** sahaja.. lab kita masih ok..

pet : entah akak.. lepas kitorang dah ada 2 orang kena juga.. tapi di lab ****

senior : ala.. kenapa kamu cerita dengan saya? saya sudah takut.. nanti macam mana saya nak datang malam-malam?

pet : err.. akak yang tanya.. saya cerita la.. haha.. *sama-sama ketawa XD*

time kawan pet datang cari pet di lab pet pun, pet terkejut.. haha.. dia pun tinggal semua barang.. sebab takut dan tak sedap hati.. haha.. 6.40 petang dah maghrib.. 6.30 petang kitorang keluar lab.. balik solat semua dan jam 7 malam, kitorang berbuka di luar.. haha..

singgah makan sup kawan.. then singgah tapau kek.. pastu balik.. pet memang tak larat dah nak jalan.. serius sakit sangat-sangat.. just singgah bank kejap lepas tu singgah beli benih labu untuk amali esok.. tak tahu la esok mampu berjalan atau tak.. haha.. i wish i will stay strong :)

kek choc chip walnut kot.. lupa la.. dengan mountain dew grape.. haha
sekian :)

1 comment:

Fatihah Nazri said...

hye pet ! cik teha pilih perniagaantani kt upm..ok ke??????cer citer sket??? buat la satu post...plissssssssss...nnty inform cik teha yer????