Monday, 17 December 2012

Semanok Estate

Salam..

penatnya menyiapkan post.. haha.. kumpul banyak-banyak dan taip kat word then paste sini sambil buat auto publish.. pet memang tak sempat.. kerja sangat banyak.. final 31 December 2012 dah bermula.. sangat-sangat penat.. serius..

setiap hari dah tak ada cuti.. 17 December - 23 December adalah week ke 14.. mean next week after the date is Study week.. dan pet kena masuk field! Ya Allah, tertekannya pet.. tanah peat soil masih belum autoclave.. tanah top soil masih belum ambil dan perlu autoclave.. atas meja pet penuh borang-borang.. macam-macam nak isi.. 

habis final, pet akan berkampung dalam lab untuk selesaikan semua test Trichoderma spp. vs Trichoderma spp. dan Ganoderma spp. vs Ganoderma spp. semua tu pet kena repeat 2 kali.. sekotak petri dish/500 dah habis.. sekotak baru dah buka.. pergh.. susahnya buat pasal penyakit tanaman ni.. Plant Pathology~ grr.. 

err.. lupa dah tujuan asal.. haha.. 13 December 2012, pet bersama-sama supervisor pet, Prof. Madya Dr. Joseph Bong Choon Fah dan 2 orang senior pet, k.Ting2 dan En. Nego pergi ke Semanok untuk ambil tanah peat soil oil palm.. tujuan pergi hanya untuk tanah projek tahun akhir.. terharunya pet..

semua orang tahu pet tak boleh angkat berat.. tapi pet sangat-sangat sedih.. sebab tu projek pet, tapi semua orang susah payah untuk pet.. supervisor pet dan senior-senior pet tak putus-putus tolong pet, guide pet sampai berjaya..

diorang akan bantu pet dalam lab.. siap mesej tanya progress, tanya apa-apa masalah.. pet terharu sangat dengan semangat dan keperihatinan semua student dalam Pathology Lab.. kawan-kawan pet pun sama.. semua sangat-sangat membantu.. pet sangat-sangat terhutang budi dengan mereka..

walaupun semua team Pathology Lab adalah chinese, tapi pet tak pernah rasa seperti dipinggirkan ke, apa ka.. sebab diorang akan bagi support, tolong pet, teman pet malam-malam dalam lab dan semuanya.. diorang selalu share cerita.. pet sangat-sangat terhutang budi dengan semua team Pathology Lab..

kami perlukan hilux untuk masuk ladang kelapa sawit
kosong ja masa awai :D
ni dah masuk dalam ladang kelapa sawit
Woodman Plantation Sdn. Bhd.
penuh peat soil pet.. 9 guni daripada 10 guni
letak siap-siap di unit hortikultur
balik tu pet keluar beli McD :D dah 3 hari tak makan nasi ni :D
prosperity :D

4 comments:

baby comel said...

Byk komitmen tu.. Dulukan mana yg penting. Moga semuanya dipermudahkan..

shuhadaothman said...

petttttt... apekaba kt sane? :)

jaakechik said...

3 hari x makan nasik? alamak...boleh pet menahan yer..hehe..

NIA SI DRUMSTICK said...

wohh..haram ape pon xphm lerr psl tnh tu kan..ahaha..btw..gud lcuk utk semuanya okie..do ur best!!