Sunday, 24 November 2013

Loy Krathong 16-18 November - Chiang Mai, Thailand

Salam..

bertemu lagi di entry seterusnya.. seperti yang pet selalu cakap, pet nak buat entry khas berkenaan Loy Krathong yang berakhir minggu lepas.. entry ni diterbangkan khas dari Chiang Mai, Thailand.. haha..

Chiang Mai, Thailand

seperti yang pet pernah cakap dalam entry sebelumnya, pet memang excited nak berada di tempat tersebut.. dan pet memang bernasib baik.. sebab festival tu jatuh pada 16 November.. kira 16 - 18 November.. jadi dapat la pet pergi untuk menyaksikan sendiri dengan mata kasar pet.. haha.. dan kalau refer entry lama pet, 18 November pun pet dapat join.. haha.. time tu pet turut sama "berarak" *kononnya* untuk QSBG - tempat internship pet..

di sebabkan Loy Krathong ni.. hotel semua fully booked!.. tempat pet selalu tido semua penuh.. suka tak suka, kena la tido tempat mahal sikit.. haha.. 950 bath.. memang mahal la kan.. haha.. plus tempat pet stay tu memang tempat event tersebut.. haha.. pay more just for Loy Krathong.. tapi berbaloi :)

dalam jam 6.30 pm *kalau pet tak silap* pet dan kawan-kawan bergerak makan dulu.. tengah makan tu, nampak lantern berterbangan di langit.. pet memang excited la.. haha.. habis makan, terus pergi ke kawasan-kawasan tersebut.. di Chiang Mai, Loy Krathong di panggil "Chiang Mai Yee Peng Festival".. menurut kawan pet.. nama Loy Krathong ni berbeza mengikut tempat..

ada nyanyian, tarian dan sebagainya

sangat best.. pet tak mampu nak cakap macam mana.. haha.. event disekeliling pet.. pelancong tu jangan cakap la.. haha.. cuma pet mungkin dikategori separa pelancong kot.. sebab pet menetap di sini kan.. haha.. perjalanan diteruskan.. tempat paling banyak orang lepaskan lantern.. memandangkan ni hari pertama, jadi tetap meriah cuma tak semeriah hari terakhir (kawan, 2013)..

ramai orang bakar lantern
orang putih la paling ramai.. haha
ni lantern pet.. haha
cantik sangat langit masa ni.. penuh lantern :)
meriah dengan orang putih.. haha

lepas pet dan kawan-kawan turut serta menerbangkan lantern.. haha.. 30 bath harga lantern pet.. sebenarnya macam-macam harga, saiz, bentuk dan add on (mercun).. haha.. tapi dah pet seorang, pet prefer yang simple sebab pet nak rasa macam mana perasaan naikkan lantern tu.. haha.. dah rasa, memang excited terlebih la kan.. haha..

pet dan kawan-kawan meneruskan perjalanan ke Ping River.. kat sini baru la yang sebenarnya Loy Krathong berlangsung.. Loy Krathong sebenarnya melayarkan benda di sungai (kawan, 2013) sama ada memberi dalam bentuk makanan kepada ikan dan sebagainya.. yang ni pet tak join.. haha.. cuci mata sahaja.. harga dia dari 20 bath hingga 100 bath.. tengok design dan benda.. ada dari roti, kon aiskrim, bunga-bunga hiasan dan sebagainya..

macam-macam design.. yang ni dari bunga dan daun-daun..
sedang berlayar di Ping River
yang ni bread.. untuk dilayar dan diberi ikan makan.. hehe..
design lain.. macam-macam design ada.. hehe..
banyak sangat pelayaran di Ping River.. haha..

dah penat, kitorang berpusing balik.. time tu kitorang tengok perarakan.. yang macam pet join 18 November tu.. cuma jalan berbeza.. waktu 16 November, jalan dia sekitar Kad Warorot (Warorot Market) dan Kalare Night Bazar.. manakala waktu 18 November, dia melalui Sunday Walking Street punya jalan.. haha..

kereta berhias..
macam-macam jenis lantern.. hehe..

oh ya.. pet juga join game kat dalam ni.. dengan 20 bath, dapat 3 dart.. kena pecahkan 3 biji belon dan dapat teddy bear.. pet berbelanja 360 bath untuk dapatkan 3 biji teddy bear.. haha.. besar teddy bear tu.. haha.. kesemua teddy bear tu mempunyai tuan yang baru.. haha.. si tiger, pet bagi dekat kawan pet.. 2 minion tu pet bagi dekat May dan Duck.. haha..

yang belon biru, kuning tu la yang pet main baling dart.. haha..
3 teddy bear yang pet dapat :) *maksimum 2 je.. yang 1 lagi sampai kena marah dengan staff situ* haha..

ok la.. sekian ^^

1 comment:

ezyra daniel said...

wahhh minion la hehe..best je tgk gambar awak