Wednesday, 27 June 2012

Tip kesihatan

Salam..

sekadar hiasan.. bukan kaki pet :D

rini pet nak share something yang mungkin ramai dah tahu.. tapi pet nak share sebagai general knowledge.. ada satu hari tu.. di bulan jun, lutut pet bengkak..  kerana jatuh lubang.. dan lutut yang bengkak dekat kaki kanan pet yang patah paha hari tu.. haha.. rare kisah nih.. kerana kemalasan pet untuk berjumpa dokter, pet mengambil jalan mudah.. cari penyelesaian sendiri..

waktu pet eksiden dulu, pet dibekalkan ais untuk meredakan bengkak di antara bahu dan siku pet.. jadi pet menggunakan teknik ni untuk lutut pet.. haha.. pet ada tanya kenapa ais, bukan benda suam/panas.. ais untuk mengecutkan salur darah.. jadi proses ini akan mempercepatkan bengkak surut.. tapi kalau guna benda suam/panas, dia akan membesarkan salur darah.. jadi kalau bengkak, gunalah ais..

ais ni akan mengurangkan kesakitan.. serius betul.. pet tak boleh berjalan time lutut bengkak.. jadi pet cari alternatif ais.. nak luruskan kaki pun tak boleh.. jadi pet ambik ais dalam freezer dan balut dengan tuala.. then dalam 2-3 jam juga la, bengkak tu surut dan pet boleh berjalan.. tapi dye just reduce 50% sakit je..

malam pula, pet buat lagi untuk bahagian bengkak yang lain, tapi malangnya bengkak surut 80%, sakit just 50%.. memang annoying.. tak boleh tido, tak boleh jalan.. nasib boleh makan :D 

ringkasan cara pet :

1) rehatkan lutut.. elakkan banyak berjalan
2) cuba luruskan kaki
3) letakkan ais dibahagian bengkak.. time pet fisio dye letak 20 minit..
4) pet balut ais dengan tuala.. malam pet balut dengan kain untuk elakkan ais bergerak
5) pet letak bantal bawah lutut pet..

p/s : bengkak ni memang boleh buat pet tak dapat tido dengan baik di malam hari.. haha.. dan pet pun tak pasti macam mana pet ukur peratus kesakitan dan bengkak tersebut :D perlu diingatkan, sekiranya bengkak berlarutan, sila berjumpa dokter.. terutama kalau ada merah-merah..

30 comments:

kaki bola said...

patut player bola bnyk gune ais.

tapi lagi better dari guna spray y bole mudaratkan kesihatan tulang.

putryteya said...

kesiannye pet ...
thanks taw utk info berguna ni .
teya pun selalu guna ais kalau lebam2 cam tu ~

jaakechik said...

tengkiu pet share innfo ni.. jaa kalo bengkak ke ape, selalu guna minyak panas je la... huhu.. pasni nk guna ais lah...

|shuhadaothman|TM said...

info berguna ni pet. lpas ni kne buat ais lebih sket dlm peti tu. hehe :)

KorN said...

wahh.. pet boleh jadik pakar kesihatan lah pasni.. hehe.. pasni nak tips2 lain plak okei pet

rAIHan said...

nice tips..

shar90 said...

bace pon mcm terase sakit... huh
smoga 100% sembuh ye :D

9n0L4 said...

sejukkkkkkkk. hee. letak minyak yu yee aje lah. ;)

Cik Eyra said...

wahh,god info :)

kaishin said...

kalau sakit kepala pun boleh guna ais..letak ais kat belakang leher, insyaallah leh reda sakit kepala:D

caliph shuriken said...

jgn letak aiskrim yer, nanti semut wt kenduri, erkk...

Chic Na said...

jatuh lubang kawah ye pet. huhu..

ok, peringatan tu utk diri sendiri jugak ye. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx for the Info..~

Amirul Verdasco Nadzri said...

betul la tu pet..masa aku join zapin, coach suruh pakai ais aaupun cold packs pasal kalo pakai minyak panas akan kembangkan salur darah..

tapi, sebelum2 tu aku memang bantai yoko2 takpun balm.. huhuhu

Norzie hany said...

nice info...tq for sharing.

~~oOpEt~~ said...

sebenarnya spray tu konsep dye sama.. pet pernah tanya bahagian fisioterapi.. dye kira mcm nak calm org tu.. jadi spray tu utk kesan kejap ja..

~~oOpEt~~ said...

haha.. lebam2 pun ok.. sbb pet lebam2 pun diorg bagi ais :D

~~oOpEt~~ said...

:) oo.. bleh try la jaa pasni guna ais.. InsyAllah mujarab :D

~~oOpEt~~ said...

haha.. simpan bnyk2 shu :D

~~oOpEt~~ said...

haha.. benda y pet pernah alami.. y xpernah pet xtaw gak :D y pet taw, insyAllah pet kongsikan :)

~~oOpEt~~ said...

:)

~~oOpEt~~ said...

best gak bengkak2 ni XD

~~oOpEt~~ said...

minyak yuu yee cap limau :D

~~oOpEt~~ said...

:)

~~oOpEt~~ said...

oo.. pet xpernah try.. thanks kaishin :)

~~oOpEt~~ said...

letak aiskrim xdan nk rasa sejuk.. dye auto nak masuk mulut :D

~~oOpEt~~ said...

haha.. betul la tu.. lubang kawah y besar bebenar :D

nnti akk leh try la :)

~~oOpEt~~ said...

:)

~~oOpEt~~ said...

aah.. betul tu.. ais nh mcm2 kategori.. ais pack, air gel dan mcm2.. depend y mana ada depan mata pet.. itu la pet sambar dulu.. hehe :D

pet pun sama before nh.. semua pet letak :D

~~oOpEt~~ said...

:)