Friday, 29 June 2012

Si dapur

salam..

semalam.. ada sesuatu yang kelakar berlaku.. pet tengah makan jagung rebus dan limau bali.. tiba-tiba.. pet terfikir.. kenapa jika disebut mengenai dapur, mesti dikaitkan dengan kaum hawa.. bab kemas mengemas pun macam tu.. haha..

"setinggi-tinggi mana pun seseorang kaum hawa itu belajar dan menjawat jawatan tertinggi, akhirnya dia di dapur jua" -> apa pandangan anda?


p/s : perempuan dan dapur dah macam isi dengan kuku.. yeke?

36 comments:

kaki bola said...

perempuan kalau tak pandai memasak tak layak dipanggil perempuan.begitulah sinonimnya memasak dgn perempuan.

ayut said...

mmm..arwah mak ayut pon prnh pesan kat ayut mcm tu.kiranya at least mmg dapur tu pempuan punye sng cite.xmsak pon mesti kna duk dapur gak,ngemas.hahahaha.mmg tak blh berpisah dua ni.lumrah..

Chic Na said...

setuju. perempuan mestila kena masuk dapur jgk. wpun tak masak tp nak makan pun kena masuk dapur kan. hihi.. ;)

jaakechik said...

tapi kalo dah jawatan tinggi tu rasanya x berapa nak ke dapur mana dah kot, mesti ada bibik kan? xleh nak pakai mana dah ayat tuu..hehe

|shuhadaothman|TM said...

jadikan dapur bilik kedua. haha. memang x dpt dipisahkan pet :D

syakira hanis said...

haha.. betul2! walau blajar stggi mna pn kna gk g dapur. air tgn istri pnambat hti suami kot :)

ieedaz @ mama_isha said...

betul...bile pet dh kawen nanti pasni pet rase camne..
walaupun kite berkerja, kite ttp gak suami rase air tgn kite...so harusla tahu memasak kan :)

Amirul Verdasco Nadzri said...

kalo family gathering, yg diharapkan dpt memasak sesedap mungkin mestinya air tangan kaum hawa.. tak kesah la apa kelulusan pun..huhuhu.. org lelaki, tolong pegi kedai..tolong nengok tv..haha

niesasukasuki said...

betul, tp tak sepenuhnya =p

9n0L4 said...

tak bolehla nak banding kerja dapur dgn career. kerja dapur tu dh mmg tgg jwb kan. ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul2..setinggi mana pun belajar akan ke dapur juga..dah tanggungjawab..^^

Cik Eyra said...

setuju...tp lelaki skang pon dh pndai msuk dapur :)

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum,

Entah la. Orang boleh pertikaikan kalau tanggungjawab ni patutnya lelaki, perempuan hanya menolong. Jadi dapur tu pun patutnya laki, perempuan hanya menolong.

Kalau dari pemerhatian, orang akan lebih suka wanita di dapur. Bakal ibu mertua akan check si perempuan tu pandai tak serba serbi di dapur. Lelaki zaman sekarang kalau kata dia tak kisah pun sebenarnya dia kisah, dia pun nak isteri di dapur. Anak-anak kalau bapa chef hebat pun, last-last prefer masakan ibu, dan hanya Happy Meal jer yang dapat lawan, sebab mak tak bagi mainan free tiap2 kali makan (haha). Jamie Oliver pening kepala dengan orang Italy, sebab masak la hebat mana pun, diorang kata "Tak boleh kalah masakan ibu".

Mungkin salah satu sebabnya, sebab wanita lebih pada perasaan. Jadi bila masak tu, mereka masak dengan kasih sayang. Bahan-bahan tetap ikut belakang kotak cereal atau buku resepi yang sama, tapi rasa tetap akan rasa beza.

Lagipun dapur kan tempat pertemuan semua ahli keluarga. Jadi yang kena 'pegang' dapur mesti lah orang yang penuh perasaan.

Perh, panjang celoteh, ahaha.

Sekadar pendapat. :)

Nurulee said...

Agree, tapi sekrg bukan pempuan je duk dapur laki pun ada. Heheh =D

caliph shuriken said...

lagi suka klau calon isteri pndai memasak.. x best klau tugas tu diserahkan kt bibik, erkk...

putryteya said...

haaa , betul10 .. !
Lagi2 teya ni yg tengah tunggu result ni, tak buat apa2 duk rumah je . asyikk duk dapur ... masaakkk jek !

keje pun tak

Penyuluh Perikanan said...

kaum hawa itu harus banyak makan, banyak masak, pokoknya banyak.....
sukses ya .......

kaishin said...

orang kata, kalau perempuan nak tambat hati suami melalui perutnya..jadi kena pandai masak, nak masak kena la masuk dapur kan :D

~~oOpEt~~ said...

haha.. kira perempuan dan dapur tu dah sebati la kn :D

~~oOpEt~~ said...

haha.. betul2.. hehe.. perempuan dan dapur.. mcm isi dgn kuku kn :D

~~oOpEt~~ said...

eh.. nk mkn kena g dapur eh? haha.. untung la jadi perempuan.. leh mkn bnyk kt dapur.. haha

~~oOpEt~~ said...

haha.. betui2.. dh bsy mesti pakai maid hand.. haha..

~~oOpEt~~ said...

bilik kedua? hehe.. kena letak katil skali la shu.. hehe.. betul la.. dapur mmg xdpt dpsahkan lgi :D

~~oOpEt~~ said...

hehe.. dapur oh dapurkn :D betul2.. org ckp makanan nh penambat selera :D

~~oOpEt~~ said...

hehe.. betul tu mama.. hehe.. nnti dh kawen, kena rajin ke dapur.. air tangan isteri tu :D

~~oOpEt~~ said...

untung la.. pandai p kedai ngn tgok tv ja.. kn lgi sweet klu kaum adam tolong di dapur.. hehe

~~oOpEt~~ said...

haha.. sama2 kt dapur kn :D

~~oOpEt~~ said...

hehe.. betul tu cgu.. dapur tu mcm shu ckp.. bilik kedua :)

~~oOpEt~~ said...

hehe.. betul2 :)

~~oOpEt~~ said...

hehe.. betul2 :) suka tgok chef lelaki :D

~~oOpEt~~ said...

wslm :)

betul.. pet setuju dgn pendapat ni.. mungkin sbb kaum hawa nh bila masak penuh dgn perasaan :D hehe.. masakan nh menyatukan keluarga tu kira maksudnya time mkn bersama la kn..

p/s: pet suka tgok JO masak :D

~~oOpEt~~ said...

hehe.. betul tu :)

~~oOpEt~~ said...

haha.. betul2.. air tgn isteri tu y pentingkn :D

~~oOpEt~~ said...

hehe.. teya masak bgi kt pet la nnti :D

~~oOpEt~~ said...

hehehe.. yeje kaum hawa kuat mkn :D

~~oOpEt~~ said...

hehe.. pandai kaishin.. hehe.. pakat cari isteri pandai masak la semua :D