Wednesday, 9 May 2012

Strok

Salam..

sihat semua? pet baru balik dari dating ngn doc ENT.. haha.. telinga sakit plak dah.. haha.. mcm2.. siap tanya lagi.. how ur accident, feeling better? haha.. maleh nk jwb.. cukup la sekadar senyum2 nangka masak :)

nk share 1 topik.. pasai strok.. pernah dengar?

Strok adalah sejenis penyakit otak yang sering berlaku dengan tiba-tiba.  Biasanya ia disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat atau pecah.   Kebanyakan strok berpunca daripada darah beku didalam arteri. Ia merupakan penyebab utama kematian dan kehilangan keupayaan bekerja di Malaysia.  Strok boleh mewujudkan keadaan yang memerlukan pernafasan bantuan, tekanan dada atau kedua-duanya sekali.  Walaupun penyakit ini banyak menyerangi orang yang sudah berumur, ianya boleh berlaku pada mana-mana peringkat umur sekalipun. sumber

 

sebenarnya ada kisah knp pet crita pasal strok.. since pet buat fisioterapi, mcm2 kes pet jumpa.. sorg nh sebaya pet.. spm 2006.. she so clever + beautiful and everything.. lepas last paper biologi, she got headache.. malangnya, dye dapat strok d sbbkn tekanan belajar and consume instant drink (nama d rahsiakn)

she got 9A over 10 subject.. she will continue her study in overseas.. Doktor jantung.. tp.. kita hanya mampu merancang.. Allah y tentukan.. dye strok dari mulut, tgan dan kaki.. kesian sgat.. bf dye pun tggalkn dye.. tp satu pet terharu.. mak dye sentiasa ckp "....... be strong!" mak dye berulang2 kali sebut benda tu.. sama mcm mak pet ckp dkt pet masa pet kt hospital..

tp tula.. wlpn dye dari keluarga y amat2 berada, tp strok ttp xda ubat.. pet kesian sgat.. she paralyzed.. but she remember everything in her life.. mak dye crta dye aktif, feymes kt sekolah.. masuk gimnastik, berenang and mcm2.. rmai lelaki suka dye.. and she got a bf.. tp lepas dye sakit, bf dye tggalkn dye..

kes 2.. nh lelaki.. since baby dye strok.. mcm xpercyakn.. kes dye, kepala membesar.. ada air.. then strok.. now he still studying.. form brpa pet xpasti.. wlaupn dh fisio brtahun lamanya, ttp sma.. tp pet jmpe dye nh time kt hospital lgi.. so xbnyk crta pet tahu.. tp nh crta drp staff2 fisio..

as a conclusion.. there is no chance for them to become normal like us.. mungkin pulih 50%.. klu nk pulih more than that bergantung pada nasib dan kekuatan mental pesakit.. xda lgi y pulih 100%.. strok nh boleh serang sesiapa sahaja.. xkisah la tua atau muda.. vegetarian pun kena.. nh pet dh interview auntie tu..

nasihat pet, jgn stress.. xkisah la sbb apa pn.. bila kita stress, darah kita naik.. bila naik terlampau, salur darah xmampu tampung.. dye pecah.. bila pecah, jadi la strok.. <-- nasihat nh juga dtujukn khas utk pet.. haha.. sbb kita xtaw, hari ni kita sempurna dan normal, mungkin esok, lusa dan bila2, kita dh xmcm skrg.. faham kn maksudnya :)

hargailah kehidupan anda.. free from stress tuk hindarkn strok :)

prevention is better than cure


30 comments:

CikMai said...

atok kite pun kene strok sebelum meninggal , sedih (T__T)

~~oOpEt~~ said...

yaka.. sori.. kena bnyk bersabar strok nh~ takziah eh

Muttallif said...

Kesihatan juga satu rahmat yang perlu kita jaga. Tanpa Kesihatan duit sudah tiada guna.

~~oOpEt~~ said...

betul.. pet setuju :)

Puteri Kasih said...

kesihatan tu satu anugerah yang sering kita lupa nak menghargai sehingga bila ia mula diambil kembali sedikit demi sedikit dari kita.

~~oOpEt~~ said...

waaa.. dokter pu3 :)

pet skong.. :)

Sally Yatiey said...

Bahaya nya kalau kena strok. Tak boleh stress sangat lah ni. kan? :)

~~oOpEt~~ said...

betul.. jgn pikir sgt.. rsau sgt.. bhya :)

caliph shuriken said...

bila jadi cmni abis semua tinggalkan kita kecuali keluarga :)

~~oOpEt~~ said...

betul :) kwn baik pun akn tggal :)

Koding said...

Kurangkan pengambilan lemak tepu dlm diet...

kaishin said...

pakcik saya ada sorg kena strok, lumpuh sebelah badan..alhamdulillah skrg ni dah boleh berjalan semula cuma tak segagah dulu la..

Dede Rukmana said...

Biasanya berlaku pada usia lanjut tapi yang muda juga mesti jaga kesehatan, antisipasi aja

thomas said...

accident sampai telinga sakit?

~~oOpEt~~ said...

betul :) healthy lifestyle

~~oOpEt~~ said...

betul.. nk dpt normal mcm dlu mmg susah.. tp sekadar utk uruskn diri sendiri InsyAllah.. tp kena kuat semangat la

~~oOpEt~~ said...

tp skrg y muda pn boleh kena strok.. tidak terkecuali..

~~oOpEt~~ said...

xla.. telinga pet sensetif.. haha.. mmg dri dlu..

Black Jeepsu said...

kurangkan stress, banyakkn rileks, diet seimbang. dan banyak kan doa kepada Tuhan.

~~oOpEt~~ said...

betul :) pet setuju

ShalleyshaLina a.k.a ChaLie said...

just nak share, baru 2 hari lepas sorang ofis-mate, mengandung 7 bulan tiba2 pengsan..dipendekkan cerita, baby terpaksa dikeluarkan melalui pembedahan, and...doc kata ada pendarahan pada otak opis mate saya tu. dengar cerita, dia mungkin kena strok sbb stress dengan kerja... kesian. 2 kali kena bedah. hari ni x tau apa cerita....baru je isnin lepas balik sekali ngan dia...so sad...doakan beliau selamat....T_T

~~oOpEt~~ said...

InsyAllah.. sama2 kita semua berdoa.. tula.. banyak benda kena jaga.. terutama kesihatan :)

NOOR FATIN said...

kita pn xtau kan apa bakal terjadi. sama2 la kita berdoa kepada Allah ;)

~~oOpEt~~ said...

betul.. sama memohon dijauhkn :)

9n0L4 said...

takutnyeee. huhu. die amal minum instant drink ape ehhhh. ;)

~~oOpEt~~ said...

haha.. itu drahsiakn :P

9n0L4 said...

series takutttt. huhu. nape rahsie? pm, tak boleh ehhh. :)

~~oOpEt~~ said...

haha.. instant drink mmg xelok.. mostly semua :)

9n0L4 said...

arwah datuk meninggal 3 bulan lepas pun sbb strok.

~~oOpEt~~ said...

yaka.. takziah.. strok nh banyak sbb.. instant drink or food nh kira mcm penyebab la.. cthnya nk kena strok dlm 10 years, amalkn intant mcm between 6-8 years dh kena.. mcm tu la.. pendek kata, apa y melibatkn additives or apa2 y ade kimia, mmg ada effect..