Sunday, 8 April 2012

Tutorial lajukan internet menggunakan IP

Salam :)

hi semua.. pet malas sangat nak update blog.. jadi pet buat tutorial lajukan broadband atau apa2 internet selagi ada ip.. tahun lepas pet memang suka guna teknik ni.. dan pet ajar ramai kawan2 guna teknik ni.. so far pet guna wifi kt upm.. ok la.. boleh tgok youtube.. buffering normal speed la kalau ramai surf..

first of all.. buka run.. for windows 7 user, type run kat search box.. then taip cmd.. jgn lupa tekan enter taw..


then dia akan keluar satu windows yang baru.. taip ipconfig/all.. hit enter..


nnati lepas enter dye akan keluar ip y kita surf.. mcm pet skrg kt rumah, jadi ip bb..


tgok dekat IPv4 Address.. salin atau hafal.. haha


dah ingat tu terus ke bawah dan taip "ping (ip anda) -t" dan enter.. kalau berjaya dye akan keluar mcm gambar tu.. dye dapat reply..


kalau xdpt reply dye jdi request time out.. selalunya ada 2 tempat ip y dgunakan.. y pertama IPv4 Address dan default gateway.. tp selalunya pet xpernah guna default gateway sbb asyik 0 memanjang.. haha


dan memudahkan kerja, buka notepad.. taip mcm dlm picture tp ip tu tukar dgn ip korg.. 


lepas siap tu, tekan save as.. save as type tukar kepada all files.. then taip la tajuk file y korg suka.. tp jgn lupa, hujung tajuk tu letak ".bat" mcm pet "laju2.bat"


jadi bila2 nak guna klik ja file tu.. terus auto.. xyah nak susahkan nk bkak run segala.. TAPI.. kdg2 ip tu berubah.. tetap kena buat semula.. mcm pet ckp, klu dye jadi request time out, kena la ping semula.. :)

selamat mencuba ^^

p/s : pet dh xguna cara tu sbb pet guna vpn.. jadi xtaw ok ke x.. haha.. dulu ok.. tip top.. xlaju sgat.. tp ok la kan :P

30 comments:

Zero CodeXgigas said...

very useful.. keep posting and thank for sharing

cherryzeyra said...

best entry ~! keep it up

~~oOpEt~~ said...

ty :)

ciksukaberangan said...

hahaha... tak tahu sangat semua ni.. adik taulah. haha. lebih fokus pada gambar macam makanan tu :D

~~oOpEt~~ said...

err.. haha.. jgn la fokus dkt ais krim tu :P

Syasya Johan said...

dulu masa sya guna TP-LINK yg wireless adapter tu selalulah godeh2 bab ni.skrg mls,lupa kot.haha

ciksukaberangan said...

hehe. ais krim ke? wahh. nampak sedap :D

~~oOpEt~~ said...

hahaha.. ni dh lama.. sja post :P

~~oOpEt~~ said...

aikrim.. pet mkn kt sarawak.. ice cool kot kedai tu.. haha

Irah said...

lorr..tak tau sgt la bab2 code ni kak..IP tu nak dpt mne??

~~oOpEt~~ said...

ada kt gmbr.. hehe.. kena klik gambar.. ada penerangan full.. :P

El-Janna said...

bgusnya entry ni.. tp npe aku xphm sekor pun?? hahah

Jai Sulaiman said...

apesal shoutbox xde ni huhu visit my new forum http://wpforum.site90.com and my blog http://wpblog.net76.net

Jai Sulaiman said...

bgs tutorial ni aku nk post kt forum aku la kehkeh

.: iEyLa :. said...

xnak try tuto nih..
nk try kek yg wat desktop cover tuh..hihi

~~oOpEt~~ said...

ada.. xloading tu.. hehe.. refresh :P

~~oOpEt~~ said...

haha.. sila2 :)

~~oOpEt~~ said...

haha.. bkn kek.. ais krim tu :P

Azhafizah[フィザ] said...

Thanks for share

~~oOpEt~~ said...

ur welcome :) ty for read :P

Hafiz Dno said...

thanks yerr~!! :)

~~oOpEt~~ said...

sma2 :)

Ct Mawa said...

huhu..bagus nya buat tuto ni..tp,,wireless rumah mawa ok je,,x slow..hehe

sis92 said...

trimas 4 the tuto :)

~~oOpEt~~ said...

welkem :)

~~oOpEt~~ said...

haha.. slalu untuk bkn personal wifi :P

indexs12 said...

lepas siap proses semua tu kene restart browser balik ke?


http://indexs12.blogspot.com/2012/03/angry-bird-rio-v11o-cracked.html

~~oOpEt~~ said...

xperlu.. lepas dh siap, terus ja layari mcm biasa :)

indexs12 said...

aik mmcm mane ni asyik kuar reply from x henti-henti ni...

~~oOpEt~~ said...

klu keluar reply from tu maksudnya jdi.. hehe.. just minimize y tu, dn layari internet mcm biasa :)