Sunday, 9 March 2014

Canon PIXMA Ink Efficient E510

Salam..

here we go.. new printer untuk berberapa bulan di UPM.. haha.. printer lama pet yang diguna dari semester 1 dah died.. baru je rosak dia.. time bulan 1 selepas pet print report LI pet.. terus dia paper jammed.. roller dia problem.. haha.. jadi kesusahan nak print tu bukanlah teruk sangat.. tapi kemalasan pet nak bertenggek ke bilik ada printing service membuatkan perkara printing ni jadi suatu masalah.. haha..

hasil survey pet minggu lepas.. pet macam cari printer HP.. HP Deskjet Ink Advantage 2520HC yang ink dia kalau tak silap RM37 untuk hitam dan RM37 juga untuk warna.. katanya printing up to 1 500 pages.. tapi kita tak boleh la nak guna pakai 1 500 pages tu.. maybe dalam 700 pages la.. ekonomik la juga.. haha.. paling murah pet dapat dalam RM357..

hasil survey untuk mendapatkan harga yang comel.. haha..

malam minggu lepas, pet mesej kawan.. berkenaan model printer tu dan suggestion.. jadi lepas sembang-sembang, kawan pet suggest Canon PIXMA Ink Efficient E510.. lebih kurang 800 pages.. tapi besar kemungkinan 400 pages la.. in the same time ink dia little bit mahal la compared dengan HP.. RM37 untuk hitam dan RM47 untuk warna.. waktu pet survey,  pet tanya tentang pro dan cons printer ni.. macam lebih kurang la.. just katanya body Canon lebih solid compared dengan HP.. dia kata.. pet tak kata.. tokey kedai yang kata.. hehe.. ada juga kata Canon cantik print gambar compared HP.. tapi HP bagus untuk orang buat printing service.. haha..

new printer sedang di test oleh staff kedai..

jadinya.. pet survey harga printer.. last pet dapat Canon tersebut RM229.. ok la.. jimat duit.. haha.. kata kawan yang guna E500.. dia boleh print 1 200 pages ke 1 500 pages pet tak pasti.. dia guna external ink.. either CISS or MISS.. forget already.. tapi buat masa ini, pet tak bercadang nak guna external ink.. sebab pet guna personal je kot.. haha.. untuk print assignment dan seangkatan dengannya.. oleh yang demikian.. wahai printer baru.. mohon kau baik-baik sahaja untuk beberapa tahun :)

here we go.. dalam plastik lagi.. haha..
welcome home E510 :)
unboxing kot? err..
berat juga la printer ni.. haha..
paparan menu di printer.. 
RM229 di PCM - U2 Computer Sale & Services..

oh ya.. before ni pet memang pengguna Canon.. so far tak ada masalah.. so ni kali kedua pet ada printer Canon.. tapi HP, time pet di sini baru guna.. so.. pet tak pasti which 1 is the best.. haha.. just hope printer ni boleh guna 3-4 tahun ke depan..

sekian :)

1 comment:

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

pet banyak print colour ke??fadh dlu beli laser jet je sbb lg berbaloi klau nk print report bnyk2..